Menu Close

NK RIBAR


NK Ribar Končanica osnovan je 14. siječnja 1976. godine pod nazivom ONK Ribar. Prvi predsjednik kluba bio je Mirko Křivski, tajnik Josip Kubin, blagajnica Miluška Jurić, a trener Rudolf Rohlik. Prvu prijateljsku utakmicu Ribar je odigrao protiv Batinjana u Daruvarskom Brestovcu (2:2), a prvu natjecateljsku (kup) u Siraču. U 1. godini rada klub svoje utakmice igra u Daruvarskom Brestovcu i Daruvaru jer u Končanici još nije postojalo nogometno igralište. U 1. natjecateljskoj sezoni Ribar se natječe u ligi nogometnog saveza Daruvar, zajedno s klubovima Bilogorac I i II Grubišno Polje, Radnik i Bratstvo iz Sirača, Jedinstvo Miokovićevo, PIK Ilova Blagorodovac, Omladinac Ivanovo Polje, Naša Krila Mala Maslenjača, Mladost D. Brestovac, Dalit Daruvar, Partizan Batinjani, Dinamo Šuplja Lipa i Partizan Veliki Bastaji. U 1. kolu 12.9. je Ribar pobijedio Partizan iz Batinjana rezultatom 6:0, a prvenstvo je završio na 6. mjestu.

nk_logoGodine 1977. su počeli radovi na mjestu bivšeg školskog vrta za potrebe igrališta nogometnog kluba, porezana su stabla i povađeno korijenje. Prva utakmica na novome igralištu odigrana je 10.9.1977. protiv Mladosti iz Daruvarskog Brestovca (3:1).

U sezoni 1977./’78. Ribar zauzima treće mjesto u MOL Daruvar-Pakrac-Grubišno Polje.

U sezoni 1978./’79. klub osvaja prvo mjesto u novoformiranoj ONL Daruvar te igra finale kupa središta Daruvar.

Godine 1980. je počela izgradnja svlačionica, rukovodioci gradilišta su bili Stjepan Petržalek, Bohouš Horina i Željko Kir. Predsjednik kluba bio je Zdenko Prhal, trener Ante Lončarić, a tajnik Bohouš Horina.

Godina 1981. ostat će zapamćena po tome što je Ribar odigrao 1. međunarodnu utakmicu u tadašnjoj Čehoslovačkoj protiv nogometnog kluba Družtevnik Hostěradice. Iste godine Ribar je 22. kolovoza ugostio i zagrebački Dinamo i izgubio 0:5.

Godine 1982. u klubu su osnovane pionirska i juniorska sekcija. Za predsjednika kluba izabran je Dalibor Rohlik, tajnik je bio Miroslav Havranek, a blagajnica Vlasta Havranek. Iste godine dovršena je izgradnja svlačionica, što je bio preduvjet za napredovanje u viši rang natjecanja, pa se tako Ribar u sezoni 1982./’83. natječe u međuopćinskoj ligi Daruvar – Grubišno Polje i s trenerom Marijanom Previćem zauzima 4. mjesto.

Sljedeće sezone Ribar se natječe u novoformiranoj međuopćinskoj ligi Daruvar-Pakrac-Grubišno Polje. Trener je bio Zdravko Rad.

U sezoni 1984./‘85.klub nastupa u novoformiranoj međuopćinskoj ligi Daruvar. Dana 6. lipnja u Končanici je odigrana međunarodna nogometna utakmica Ribar-Društevnik Hostěradice.

Nažalost od 1985. do 1991. godine ima malo zapisa. U ovom razdoblju treba svakako izdvojiti gostovanje veterana zagrebačkog Dinama.

  1. godine je započeo rat, a u njemu je život izgubio tadašnji igrač Ribara Josip Malina.

U svibnju 1992. godine poslije ratnih okolnosti ponovno se započelo s organiziranim igranjem nogometa, Ribar se uključio u općinsku nogometnu ligu Daruvar te mijenja ime u NK Ribar. Juniorski sastav pod vodstvom trenera Zdravka Rada je osvojio kup nogometnog središta Daruvar.

3.4.1994. je odigrana prijateljska međunarodna utakmica sa češkim i slovačkim vojnicima koji su se u Hrvatskoj nalazili u službi UNPROFOR-a, Ribar je pobijedio s 3:1. U rujnu klub igra u nogometnoj ligi centra Daruvar zajedno sa Jovačom Marino Selo, Sokolom iz Sokolovca, Poletom Uljanik, Tomislav Đulovac, Dinamo Badljevina, Mlinar Gorni Sređani, Dobrovac, Mladost Daruvarski Brestovac i Budućnost Donja Obrijež. Predsjednik kluba bio je Viktor Horina, tajnik Atanas Krstevski i blagajnik Zoran Hašpl. Trener seniora bio je Marijan Domović, a trener juniora i pionira Alen Baščevan.

U sezoni 1995./’96. Ribar je igrao u novoosnovanoj III. nogometnoj ligi BBŽ zajedno sa Mlinarom D.Sređani, Kowing Gornja Kovačica, Zrinjski Trnovitički Popovac, Moslavina Donja Petrička, Dišnik, Sokol Sokolovac, Ribar Kasniška Iva, Ilova Tomašica, Radički V.Vukovije, Polet Uljanik i Mladost Dar.Brestovac.

U lipnju 1996.odigrano je posljednje nogometno kolo u kojem je Ribar u III. županijskoj ligi zauzeo 9. mjesto, pobijeđen je Dišnik 4:1, trener je bio Zdravko Rad, a predsjednik Ivan Sabo. Poslije ove utakmice slijedi razdoblje od pet godina u kojem klub nije djelovao.

Poslije zamrzavanja statusa kluba, u Končanici je kraće vrijeme djelovala nogometna škola NK Ribar za mlađe uzraste.

Na inicijativu Dalibora Havraneka, Gorana Repinca i Damira Křivskog na skupštini održanoj 3. travnja 2001. godine, odlučeno je da NK Ribar ponovno započne s natjecanjem u 3. ŽNL od sezone 2001./2002. Na skupštini je za predsjednika kluba izabran Jaromir Vrabec, koji je ujedno predložen i za trenera, Miroslav Havranek za dopredsjednika, Ivan Sabo za tajnika i Mirko Kotarski za blagajnika.

U sezoni 2001./2002. Ribar zauzima 2. mjesto u 3. ŽNL iza Tomislava iz Đulovca.

Već sljedeće sezone Ribar postaje prvak 3. ŽNL sa 67 osvojenih bodova i gol razlikom 119:23 te napreduje u 2. ŽNL.

U sezoni 2003./2004. Ribar zauzima 2. mjesto u 2. ŽNL, a u sezoni 2004./2005. postaje prvak 2. ŽNL s osvojena 72 boda i gol razlikom 126:21.

Na izbornoj skupštini 2005. godine za novog predsjednika izabran je Duško Ivanović, za dopredsjednika Miroslav Havranek, za tajnika Vilko Petrovicki, a za blagajnika Mirko Kotarski.

U sezoni 2005./’06. Ribar zauzima 3. mjesto u 1. ŽNL, sljedeće sezone je bio 4., u sezoni 2007./2008. 2., a u sezoni 2008./2009. Ribar postaje prvak 1. ŽNL s osvojena 62 boda i gol razlikom 96:36.

Na izbornoj skupštini 2009. godine za predsjednika je ponovno izabran Duško Ivanović, za dopredsjednika Zdenko Prhal, za blagajnika Zdenko Herout, a za tajnika Ivan Horina.

U sezonama 2009./2010. i 2010./2011. Ribar se natječe u 4. HNL s momčadima kao što su Mladost Ždralovi, Mladost Molve, Kalinovac, Slatina, Podravac Virje i ostalima. U prvoj sezoni Ribar je osvojio 14 mjesto od 16 momčadi s osvojenih 29 bodova, a sljedeće sezone je završio na posljednjem 16 mjestu s osvojenih 9 bodova.

Sezona 2011./2012. ostat će zapamćena kao jedna od najlošijih u povijesti kluba u kojoj je Ribar završio na posljednjem mjestu u 1. ŽNL s osvojenih 7 bodova i gol razlikom 12:109.

Od sezone 2012./2013. do sezone 2015./2016. Ribar se natječe u 2. ŽNL-jug te prve dvije sezone zauzima 8. mjesto, zatim 5., a prošlu sezonu završio je na 6 mjestu.

Posljednja izborna skupština održana je 2013. godine na kojoj je za predsjednika kluba izabran Darko Roček, dopredsjednika Dalibor Koči, a tajnika Dražen Korošec. Sva trojica su na navedenim funkcijama i danas. Za blagajnika je izabran Jaromir Vrabec kojega kasnije zamjenjuju Oto Janda, odnosno Igor Šimala.

Od 2001. godine na poziciji seniorskog trenera su se izmjenjivali Jaromir Vrabec, Marijan Domović, Vlado Hodžić, Siniša Knežević-Netušil, Darko Roček, Boris Boban i aktualni trener Zdravko Jošćak.

Nažalost, nemoguće je pratiti sve strijelce od godine osnutka do 1996. godine, ali zato postoji ljestvica strijelaca od sezone 2001./2002. do sezone 2015./2016. koja je nastala zahvaljujući našem tajniku Draženu Korošecu. U seniorskoj momčadi najviše golova postigao je Vlado Jakopec i to 181, slijede Danijel Herout sa 129 golova i Alen Havranek sa 121 golom. Najviše golova u juniorskoj momčadi postigao je Danko Tomašek – 47, slijede Dražen Finek s 38 i Venio Roček s 32 gola. Za pionire najviše golova je opet postigao Danko Tomašek – 41, a slijede Damir Rohlik s 29 golova te sadašnji kapetan seniora Deni Prhal s 19 golova.

U ime aktualnog Izvršnog odbora NK Ribar, zahvaljujemo svima koji su ovih 40 godina na bilo koji način pomogli klubu. Isto tako zahvaljujemo svim aktualnim sponzorima, koji omogućavaju da klub funkcionira u normalnim okolnostima. Nećemo nikoga izdvajati jer bi to bilo nepošteno prema onima koji su možda pomogli na neki drugi način, a ne samo financijski. Isto tako ne želimo da se netko naljuti što danas nije bio službeno pozvan jer je ova obljetnica zamišljena kao neformalno druženje i svi su dobrodošli. U ovoj kratkoj povijesti sigurno ima onih koji nisu spomenuti, ali to će biti ispravljeno u bliskoj budućnosti u jednom opširnijem članku. Ovim putem se obraćam sa zamolbom svima koji imaju bilo kakvih podataka o djelovanju kluba do 1996. godine da se jave bilo kome od članova Izvršnog odbora.

Autori: Davor Ambroš i Ivan Horina


Skip to content