Menu Close

„MAŠKARADI“ STAVLJENI POD PREVENTIVNU ZAŠTITU MINISTARSTVA KULTURE REPUBLIKE HRVATSKE

Češka beseda Končanica
Končanica 260, Končanica
tel:099/2521476

Tradicionalni pokladni običaj iz Končanice upisan u nacionalni Registar kulturnih dobara

 

Končanica, 22. kolovoza, 2019.

Kao dugogodišnja predsjednica Češke besede Končanica, nakon poslijednje održane maškarne povorke u Končanici, u medijima sam izrazila žaljenje, što ova manifestacija nije dovoljno medijski popraćena i što je nedovoljno kulturno valorizirana. Nakon toga, u suradnji sa lokalnim kroničarima; Viktorom Horina, Davorom Ambrošem i Oldom  Petržalekom, načelnikom Općine Končanica te zamjenicom župana iz redova češke manjine Bjelovarsko-bilogorske županije, odlučili smo učiniti prvi korak u zaštiti tradicionalnih končaničkih maškara kao nematerijalnog kulturnog dobra. Sakupljena je i pripremljena potrebna dokumentacija te je običaj prijavljen i predložen za upis u nacionalni Registar kulturnih dobara.

Temeljem Rješenja Konzervatorskog odjela u Bjelovaru ovaj je običaj stavljen pod preventivnu zaštitu i kao takav upisan u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.              

Ovaj običaj – pokladna povorka maškara, njeguje se u Končanici više od jednog stoljeća a već je 25 godina, pred kraj veljače, organizira Češka beseda Končanica. Povorka maškara simbolički predstavlja završetak zime, dolazak proljeća i buđenje novoga života. U povorci maškara učestvuje limena glazba i „standardizirane“ maske koje se izgledom i svojim ulogama ponavljaju iz godine u godinu. Kako je Končanica naseljena pripadnicima češke manjine, neke su maske donijete iz Češke, a neke su poprimile lokalne osobine. Pokladna povorka se u prošlosti organizirala u utorak prije Pepelnice ali danas se odvija isključivo u nedjelju, prije Pepelnice. Ovaj pokladni običaj jedno je od značajnijih obilježja prepoznatljivosti ovog mjesta i mnogi su njegovi stanovnici sudjelovali u brojnim pokladnim povorkama a brojni se gosti koji posjećuju ovu manifestaciju, rado vraćaju i posjećuju ovaj zanimljiv događaj.

Sljedeći koraci koji se planiraju učiniti su prijava običaja na programe zaštite i očuvanja nematerijalnih kulturnih dobara Ministarstva kulture te snažnija suradnja sa lokalnom zajednicom i stručnjacima s ciljem očuvanja, prenošenja i kvalitetnije prezentacije ovog kulturnog dobra.

 

Predsjednica Češke besede Končanica

Alenka Vanječek

Skip to content